קינמון - יש בו המון!! כל יתרונותיו של התבלין הקסום, כולל טיפים להכנת מיצוי נוזלי ביתי המסייע לשיפור הזיכרון, מעכב התפתחות דמנציה ובעל השפעה אנטי וירלית - יועיל לנו בימי הקורונה.
קינמון הוא תבלין המופק מהקליפה הפנימית של מינים שונים של עצי הקינמון. טעמו מתקתק - חריף. המינים מהם מפיקים את תבלין הם: קינמון ציילוני (Ceylon), מוצאו מסרי לנקה. הוא יקר יותר ונחשב לאיכותי והמשובח ביותר. הוא דק, שביר מתקתק ובטוח לשימוש. קינמון קאסיה (cassia), מוצאו בסין. הוא הנפוץ והזול ומה שנמכר בארץ. צבעו אדום יותר וטעמו חריף יותר לעומת הקינמון הציילוני.
השימוש בקינמון נחקר באופן מקיף ויתרונותיו הבריאותיים מגוונים. בעל פעילות אנטי דלקתית, נוגדת חמצון ואנטי וירלית. מכיל חומרים המעכבים פעילות וירוסים של שפעת. תורם להפחתת השומן הבטני והנזקים הנגרמים בעקבותיו, גורם לתחושת שובע ארוכה יותר לאחר הארוחה ובנוסף, מעלה את חום הגוף ואת קצב חילוף החומרים.
קינמון עשיר ברכיבים תזונתיים ובמינרלים. הוא מספק כמות ראויה של מגנזיום, סידן, ברזל, סיבים תזונתיים, אשלגן, זרחן וכמויות קטנות של מספר ויטמינים מקבוצת B, C ו-K. עשיר בנוגדי חמצון, על פי דירוג ORAC (מדד המדרג את כמות נוגדי חמצון במזונות) כמות נוגדי החמצון בקינמון היא מבין הגבוהות שיש במזון: 8025 יחידות בכפית בת 3 גרם!!
משפר את תפקודה של המערכת החיסונית, תורם לשיפור הזיכרון, מסייע בעיכוב התפתחות מחלות האלצהיימר והפרקינסון ומפחית את הידרדרותן. כמו כן מסייע בהפחתת תהליכים סרטניים, תורם להפחתת לחץ הדם והכולסטרול ומוריד את הסיכון לפתח מחלות לב.
הקינמון סופח גזים במערכת העיכול ומסייע לטיפול בכאבי בטן ושלשולים ואף מסייע לטיפול בפטריית הקנדידה. הקינמון מכיל שמנים שמונעים גדילה של חיידקים ופטריות ובכך מהווה חומר משמר טבעי. תורם לשיפור המצב בקרב נשים הסובלות מתסמונת השחלות הפוליציסטיות.
מעניק טעם מתקתק למזון ויכול להוות תחליף חלקי לסוכר באפיה ובמשקאות חמים וקרים. בזכות תכולת החומרים אפיקטכין וקטכין (פלבנואידים בעלי פעילות נוגדת חמצון) שקיימים בו הוא מסייע לספיגת האינסולין ותורם לאיזון רמות הסוכר בדם. המתיקות שלו לצד החריפות המסוימת שלו הופכים אותו לשימושי במגוון מאכלים.
במחקרים נמצא כי תמצית קינמון ציילוני מסייעת לעכב את פעילות האנזים אלפא עמילאז בלבלב, המפרק עמילן(פחמימה) לגלוקוז. מחקרים אחרים מראים כי הקינמון (ובייחוד מסוג קאסיה שיש בארץ) קשור בהורדת רמות סוכר בקרב סוכרתיים סוג 2. צריכה של כפית עד 2 כפיות קינמון טחון לאחר ארוחה מסייעת להפחית את רמות הסוכר והאינסולין בדם בחולי סוכרת סוג 2. הקינמון גורם להגברת הרגישות של תאי הגוף להורמון האינסולין (כלומר גורם לתאים להגיב טוב יותר לאינסולין) ומסייע למנוע התפתחות מהירה של הסוכרת. מחקרים הראו ירידה ברמות הסוכר עד כ 30% לאחר צריכת קינמון באנשים בריאים, חולי סוכרת וטרום סוכרתיים.
איזה קינמון מומלץ לקנות? הקפידו לקנות קינמון טרי בלבד (תבלין שעמד על המדף והתעפש יכול לגרום יותר נזק מאשר תועלת). חשוב לקנות את הקינמון הטבעי הלא מעובד המגיע בצורת סטיקים שטוחים ולא את המקלות המגולגלים (כיוון שהם מעובדים) ולא להפריז בצריכת קינמון, למרות מעלותיו הרבות. מומלץ לקנות את הקינמון הציילוני המכיל ריכוז נמוך יותר של קומרין מזה שנמצא בקינמון קאסיה (חומר שעלול להיות רעיל לכבד רק בצריכה מופרזת, יומיומית קבועה), אך צריכה של 1-2 כפיות ליום של קינמון קאסיה היא בטוחה.
איך מומלץ להכין מיצוי נוזלי ביתי מקינמון המסייע לעכב התפתחות דמנציה ופרקינסון ?
כל סוגי הקינמון טובים להכנת המיצוי הנוזלי (המחקרים מתייחסים לכמויות יחסית גבוהות של התבלין בכדי לצפות לתגובה ושינוי. בשימוש הביתי הכמויות נמוכות יותר, אבל יש אפקט מצטבר לאורך זמן).
אופן ההכנה:
להכניס לקומקום 50 גרם אבקת קינמון, להוסיף ליטר אחד של מי ברז, לערבב ולהביא לרתיחה. להניח בבקבוק זכוכית ליומיים. כל החומרים שלא התמוססו שחלקם גם רעילים שוקעים בתחתית הבקבוק. משתמשים בנוזל העליון הצלול ללא המשקעים. מוסיפים בכל יום לכל כוס תה/ מים 1-2 כפות וזו הכמות המספיקה כדי ליהנות מהיתרונות של המרתח. הקינמון משמר את המיצוי.
לסיום: מומלץ להוסיף קינמון לקפה, לשוקו, לתה, ליוגורט, לדייסה, לעוגות ולתבשילים שונים.
Comments