top of page
חיפוש

חשיבות הפעילות הגופנית לאיזון רמות הסוכר


רמות סוכר גבוהות משפיעות על כל תא ותא בגוף וגורמות לתפקוד ירוד של תאי מערכת החיסון! שגרה חשובה לאיזון אצל כולם ועוד יותר בקרב סוכרתיים החייבים לבצע פעילות גופנית כחלק מהשגרה במיוחד בימי הקורונה. גם ביצוע של אימון אחד יחזק וישפר את המערכת החיסונית, אך כדי לשמר את האפקט הזה יש לבצע פעילות סדירה. הפעילות מפחיתה מתחים, מאזנת את רמות הסוכר בדם, משפרת את רגישות התאים לאינסולין, מפחיתה התפתחות תהליכים דלקתיים ומשפרת את תפקודם של התאים האחראים על חיסול וירוסים.


חשוב לדעת שהשפעת הפעילות הגופנית על כל סוכרתי היא שונה ואינדיוידואלית לכן כל סוכרתי צריך לבדוק את תגובתו לכל סוג של פעילות. מאחר וירידת רמות הסוכר בקרב סוכרתיים שונה מאחד לשני ותלויה מאוד בסוג הפעילות הגופנית: הליכה קצבית, כדורגל, ג'ודו, קפוארה, TRX,ריקוד וכו' ישפיעו באופן שונה.


כמה טיפים בנושא:

חשוב לזכור שפעילות גופנית יכולה לגרום להיפוגליקמיה עד 18 שעות לאחר הפעילות הגופנית! רקמת שריר פעילה מכניסה סוכר לתאים בלי צורך באינסולין, זה מתרחש לאחר שהגליקוגן בשריר נגמר (בגופינו ישנם מאגרי גלוקוז הארוזים בצורה מיוחדת הנקראת גליקוגן ונמצאים בשרירים ובכבד). בזמן פעילות גופנית הגוף נהנה מהמאגרים הללו, המספקים לו גלוקוז לאנרגיה בזמן המאמץ הגופני. הכמות של המאגר הזו מוגבלת ולאחר זמן מסוים נגמרת. הקצב בו הגליקוגן נגמר תלוי מאוד בסוג הספורט (בקפוארה זה שונה מכדורגל/ כדורסל ושונה מהליכה קצבית)

לכן כדאי לעקוב ולרשום בכל סוג של פעילות לפחות 3 פעמים מה רמות הסוכר לפני, במהלך ואחרי כדי לצפות את ירידת רמות הסוכר אחרי כל סוג של פעילות ולדעת להיערך בהתאם.


יש המעדיפים לאכול פחמימה מורכבת לפני ובמהלך אימונים ארוכים כיוון שכך הגוף יעדיף להפיק אנרגיה מפחמימות ויצליח לשמור את הגליקוגן לשעת הצורך האמיתית, בנוסף זוהי עוד דרך להוסיף אכילת פחמימות ב'חינם'.

מנגד יש המעדיפים להפחית במינוני האינסולין לפני/ אחרי ספורט – כמה להפחית ? כדאי להתייעץ עם רופא הסוכרת המכיר אתכם או את הילד/ה.


טיפ:

סוכרתי היודע שלאחר שעה של פעילות מסוימת הוא נוטה להפיל סוכר מהר, מומלץ לו לאחר 45 דקות מתחילת הפעילות לבצע פעילות אירובית מהירה ל - 10 דקות כמו ריצת ספרינט המקפיצה את הסוכר ומונעת היפוגליקמיה.

לעיתים בעקבות אימון בעצימות גבוהה רמות הסוכר עולות בעקבות הפרשה מוגברת של הורמוני סטרס כמו קורטיזול ואדרנלין המעלים באופן זמני את התנגודת לאינסולין(כלומר מפחיתים את השפעתו). רק לאחר האימון כאשר רמת האדרנלין יורדת גם רמות הסוכר יורדות בהתאמה כמצופה לאחר אימון גופני.

הקפידו לבצע כל פעילות בבית, בחדר המדרגות או בחצר הבית/הבניין.


בתמונה:

המתוקה שלי מורידה סוכר, משחררת מתח ומעלה את המצב רוח בקפיצה על טרמפולינה קטנה. 10 דקות 2-3 פעמים ביום מספיקות לה כדי לשחרר לחץ ולהוריד סוכר.

Comments


bottom of page